Khas buat ofismate ku sekalian!
Erm...seperti yg d janjikan, sy tgh masak makaroni bakar ni.
This is my 1st trial. sblm2 ni...hy jd pembantu chef je kt umah mak bila time nk bake the makaroni. Now, my turn to prove it, mum! da kne jd chef utama la plk..
Tp sabar ye kwn2...yg 1st round ni utk my hubby and also mak ayah (mentua) I dulu ye, utk kalian...will be the 2nd one to bake ok?
We will wait n see what is the result after this.
Will be update the result soon.k
ok, ni la gmbrnye makaroni yg blm di bakar. blm + telur lg ni. br siap di goreng rempah.
Then, yg ni plk, fresh from the oven.
Utk esok, ptg ni sy bake ye.. 1/2 bake only n to be continue at tomorrow morning. (~_^)
ok, atas sbb permintaan, kt sini sy updatekn
RESEPI MAKARONI BAKAR
BAHAN2NYA YE PUAN2:
500g makaroni - rebus n toskn
1/3 kg daging - rebus n cincang / hiris halus (terpulang, kalo nk byk letak la byk), pastu simpan air rebusan
= daging blh digantikn dgn ayam, nk letak dua2 pn ok
8 labu bwg besar - potong subang, then goreng sampai kekuningan, toskn
6 ulas bwg merah, 4 ulas bwg putih - mayang
lada besar merah - potong diagonally
daun sup + daun bwg - hiris cam nk tabur kn atas sup tu
serbuk kari - 4 sudu bsr
garam + gula - sesuaikan rasa (>< 1/2 sudu bsr garam, 1 sudu bsr gula)
ajinomoto - kalau nk, tak pn xper
last but not least -TELUR - beberapa biji sehingga kelihatan berair
CARA2NYA PULA:
1) tumis bwg merah + bwg putih yg dimayang hingga wangi
2) masukkan daging cincang, gaul jap
3) masukkan serbuk kari then air rebusan daging
4) then garam + gula
5) lada + daun sup + daun bwg + bwg besar goreng
6) masukkan makaroni dan gaul rata dgn api perlahan, then tutup api
7) sapu mentega pd loyang, b4 masuk dlm loyang, pecahkn telur dan gaul sebati (tanpa api)
= telur tu... byk2 sbb nak bg makaroni tu melekat & bersatu supaya jd kek
= sy masukkan utk satu loyang 7/8 bj
= utk resepi ni akan dpt 2 loyang
= kalo nk 1 loyang je, so 1/2 kan bhn2 di atas
Utk sos: blendkan - 3 bj lada merah bsr, 3 ulas bwg putih, 1 bj tomato, garam + gula + cuka tp...kalo xnak, mkn dgn sos cili pon da sedap (kot~~~)
Erm...seperti yg d janjikan, sy tgh masak makaroni bakar ni.
This is my 1st trial. sblm2 ni...hy jd pembantu chef je kt umah mak bila time nk bake the makaroni. Now, my turn to prove it, mum! da kne jd chef utama la plk..
Tp sabar ye kwn2...yg 1st round ni utk my hubby and also mak ayah (mentua) I dulu ye, utk kalian...will be the 2nd one to bake ok?
We will wait n see what is the result after this.
Will be update the result soon.k
ok, ni la gmbrnye makaroni yg blm di bakar. blm + telur lg ni. br siap di goreng rempah.
Then, yg ni plk, fresh from the oven.
Utk esok, ptg ni sy bake ye.. 1/2 bake only n to be continue at tomorrow morning. (~_^)
ok, atas sbb permintaan, kt sini sy updatekn
RESEPI MAKARONI BAKAR
BAHAN2NYA YE PUAN2:
500g makaroni - rebus n toskn
1/3 kg daging - rebus n cincang / hiris halus (terpulang, kalo nk byk letak la byk), pastu simpan air rebusan
= daging blh digantikn dgn ayam, nk letak dua2 pn ok
8 labu bwg besar - potong subang, then goreng sampai kekuningan, toskn
6 ulas bwg merah, 4 ulas bwg putih - mayang
lada besar merah - potong diagonally
daun sup + daun bwg - hiris cam nk tabur kn atas sup tu
serbuk kari - 4 sudu bsr
garam + gula - sesuaikan rasa (>< 1/2 sudu bsr garam, 1 sudu bsr gula)
ajinomoto - kalau nk, tak pn xper
last but not least -TELUR - beberapa biji sehingga kelihatan berair
CARA2NYA PULA:
1) tumis bwg merah + bwg putih yg dimayang hingga wangi
2) masukkan daging cincang, gaul jap
3) masukkan serbuk kari then air rebusan daging
4) then garam + gula
5) lada + daun sup + daun bwg + bwg besar goreng
6) masukkan makaroni dan gaul rata dgn api perlahan, then tutup api
7) sapu mentega pd loyang, b4 masuk dlm loyang, pecahkn telur dan gaul sebati (tanpa api)
= telur tu... byk2 sbb nak bg makaroni tu melekat & bersatu supaya jd kek
= sy masukkan utk satu loyang 7/8 bj
= utk resepi ni akan dpt 2 loyang
= kalo nk 1 loyang je, so 1/2 kan bhn2 di atas
Utk sos: blendkan - 3 bj lada merah bsr, 3 ulas bwg putih, 1 bj tomato, garam + gula + cuka tp...kalo xnak, mkn dgn sos cili pon da sedap (kot~~~)
buat sedap2 ye utk bw ofis esok! ;)
ReplyDeletehehe...ok2.beres2!kalo xsedap jgn marah sy ye~~~ (~_^)
ReplyDeletetie, mu post la resepi..aku nak try..
ReplyDeleteok nik, nnt free2 aku post deh. insyaAllah...
ReplyDeletewah~ mcm sedap je...
ReplyDeleteesok pag2 lagi saya tunggu kt ofis. hikhikhik!
tie, sjk bile mu panggil aku nik..geli la plop..
ReplyDeletehahaha, wei aku teliur ore lain duk pgl nik blako. aku je pgl ura...sbnrnye aku dah tulis ura, tp aku delete blk.hahaha...nk try pgl nik, tp....rs cam dok sedak.ahaks!
ReplyDeletekekenyangan~
ReplyDeleteburp! oops!