Wednesday, December 2, 2009

A year he has left us forever

Skrg tgh masukkn bj2 dlm beg. Malasnye rasa nk gi...huh! Mlm ni nk btolak ke kem btn balik pulau, penang utk berkursus kt sane selama 5 hr. start esok 3hb-7hb.

Lepas solat asar td, ms salam2 hubby ckp, dah lama x bjauhan ngn ayg. Die dah start dah.... buat gaya2 yg mcm la sy akn pergi lame...sering menduga isterinya.. Abg jaga diri ek masa 'pengurus' abg ni pegi 'bercuti'. kejaaaap je... Ye...btul tu..dah lame kami xberjauhan. (=.=) Setahun yg lalu. Mmg tepat2 setahun. Tahun lepas, 2 Dec '08, kami kehilangan anak kami Muhammad. Dia pergi meninggalkan kami buat selamanya... Hari tu jgk sy trus blk ke tgnu dan menetap kt cni. Dah xduk Serdang lg dah. Study pn tunggang-langgang skali. Mujur time tu tgh writing... Ada hikmah di sebalik setiap kejadian yg Allah tentukan.

Ermmm....adus, berair la plk mate ni. Masuk abuk agaknye. Terkenangkan dia...

Tuesday, November 24, 2009

Happy 2nd anniversary


Meeting you was fate,
Becoming your friend was choice,
But....
Falling in LOVE with you was completely out of my control. (~_^)
I love you forever...

Hikhik...jiwang kejap.
Baru semalam rasanya 24/11/07.
Cepat sungguh masa berlalu.
Hari ni genap dua tahun kami menyulam benang2 cinta mahligai perkahwinan ini.

Happy 2nd anniversary to me n my hubby...
Semoga ikatan yg terbina sentiasa utuh selamanya.
Ya Allah, kekalkanlah kebahagiaan dan jodoh kami dunia & akhirat.

Thursday, November 19, 2009

Congratulations to Adeq In...

Tahniah Deq In sbb telah berjaya dapat 5A dlm UPSR.
Dah, selamat sorang lg mendapat 5A.
Mak kata adik call tadi nangis, panic jgk mula2 tu, ingat xdpt 5A.
Oh, rupanya adik nangis kerana terlalu gembira.
Gembira di atas nikmat yg Allah berikan.
Alhamdulillah ya Allah, hamba Mu bersyukur pada Mu di atas limpah nikmat dan kasih sayang dari Mu.
Tahniah jgk buat Mak dan Ayah,
yg sentiasa mendoakan kejayaan dan tidak jemu2 memberi semangat, dorongan dan sanggup berkorban apa saja utk kejayaan kami adik-beradik.

::: E-In, yg pakai bj purple, plg kanan :::
::: In photo: My beloved sibling excluding my oldest bro :::

Utk rekod, SKGD [skolah rendah kami adik-beradik = 6 org] + skolah mak dan her sibling also masa kecik2 dulu, tahun ni merekodkan seramai 25 org mendapat 5A dlm UPSR.
Tak mencapai target~~~ [target 41 org].
Anyway, congrats kt sumer cikgu2 SKGD. Takpe la x capai target pn, dah byk dah ni...
Terima kasih atas segala jasa dan pengorbanan cikgu semua kerana tidak jemu2 mencurah bakti utk anak bangsa tercinta.
Jasa dan pengorbanan kalian, akan sentiasa dikenang sampai bila2.
Kami doakan agar cikgu semua memperoleh kesihatan dan kebahagiaan dunia akhirat serta dipjgkn umur olehNya.

Tahun depan, dah takde la adik2 di primary school. Sumer dah meningkat dewasa. Terasa diri ini semakin menelan usia. Hampir ke penghujungnya... Namun bersediakah diri ini??? [sedikit muhasabah diri]

Tuesday, November 17, 2009

Motivasi Diri

Entry kali ni khas utk diri sendiri dan juga teman2 yg sudi membacanya...
Untuk memberi motivasi kpd diri ini yg sering kali alpa...

KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216


KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286


ADAKAH AKU RASA KECEWA?

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
-Surah Al-Imran ayat 200
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45


APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli diri dan harta orang2 yang beriman dengan memberikan syurga utk mereka; mereka berperang di jalan Allah, sebab itu mereka membunuh dan terbunuh, menurut janji yg sebenarnya dari Tuhan di dlm Taurat,Injil dan Quran. Siapakah yg lebih memenuhi janji selain Allah? Sbb itu, bergembiralah kamu terhadap perjanjian yg telah ada antara kamu dgn Tuhan. Dan itulah keberuntungan yg besar.
-Surah At-Taubah ayat 111


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
-Surah At-Taubah ayat 129


AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!

"...dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
-Surah Yusuf ayat 12


Dulu, masa awal2 lepas anakku 'pergi' buat selamanya, selain kekuatan dari suami tercinta, ayat2 inilah menjadi sumber kekuatan dan memulihkn semangat yg hilang.

Friday, November 13, 2009

Tapee vs "Tapai"

Tapee ye a.k.a tapai [org Kg sye panggil ;p]. BUKAN TAPIR ok!

Mgu lepas blk umah mak. dah lame mak bria ajak wat tapee ni.
Die tau menantu die hantu tapee.
Tp yg uniknye, xperlu guna daun getah segala bagai ye...
Skrg dah moden...zaman dah brubah...
Isi bekas je, lg senang. tp quite costing la jgk, kesian mak (-_-)
Kali ni wat 2 versi, 1 +beras pulut hitam, 1 lg warna ijau+putih.
Dua2 sedap! Time kasih mak...
[eleh, mak mesti tersengih tu time baca post ni, hihi]
Time kasih jgk ayah...sbb blk hr tu x smpt nk basuh periuk pengukus ngn brg2 segala mcm tu.
tgl cam tu jek. ayah la yg tlg basuh, bertuah x saye? (~_^)
[xleh harap punye anak, ngeh3]
xper, bg chance kt ayah yg rajin, tie x sey berebut ngn ayah.lalalala

Mak tny, alang2 kukus pulut utk wat tapee, nk mkn pulut kuning jgk x? kalo nk, mak nk kukus pulut kuning skali [kalo org tgnu ni pgl nasi kunyit, nasi ke?? pulut laaaa].
sye ape lg, makanan peberet!
Trus mengangguk dgn cepat.hihi

So...terjadi la seperti org nk wat kenduri kendara di pg jumaat tu. kul 2 ptg abg ariff ngn kak fira sampai umah mak, trus tny "sape plk nk kawen ni?"
Ape? nk wat2 bende cam ni kne tgu org nk kawen je ke??? ;p

So...layan la gmbr kt bwh ni ye.

~Tapee beras pulut~

~Pulut kuning yummy~


Sekian...


Thursday, November 12, 2009

MARA

Alhamdulillah...
Setiap masa kita perlu bersyukur pada Nya.

Pagi td g wat bankdraft.
1 tuk byr IELTS, 1 lg tuk byr pinjaman MARA...

Pastu trus g bangunan MARA KT.
Dah lega 1 lg beban.
Hutang ni beban kn?huh....pening btol memikirknnya~

Utk kwn2 yg masih xtau, skrg MARA tgh wat promosi, byran pinjaman lumpsum dpt intensif 30%. Tempoh intensif ni, dari 1 Sept - 31 Dec 2009. Tau ni pn bl tinjau2 web MARA, terbaca la iklan die psl bende ni..mujur sgt2...mmg la pinjaman MARA ni xde interest cam pt**n tu..yg cekik darah, tp dah alang2 dpt less, byr je la trus.
So sape2 kt luar sane yg nk menikmati intensif ni, silalah berbuat demikian segera kt pejabat MARA negeri msg2.
Cara byran - Tunai / bank draft / banker's cheque.
Byk tu 30%. Dari 5K, td kene byr 3.5K jek.hehe...Alhamdulillah

Wednesday, November 11, 2009

PTPTN

Ahamdulillah...

Dah settle bayar ptptn nie.
Tadi dh paybill through cimbclicks berjumlah RM4,329.11.
Settle 1 hutang rs lega ckit.
kalo x, penat ram otak ni menampung memori dn berputar ligat.huh!

Al-kisahnya, dpt pinjaman ptptn ms sem1+2 1st deg dulu.
Pastu bile dpt JPA, xsettlekn trus sumer, just byr rm3100 je.
So tgl lg balance hutang rm3900.
Yela, ms dl, JPA rm3200 je 1 sem.
Tak mcm skrg, rm4200, kaya wo0o0o...
To kak cik: Dah penat2 kak Ti fight utk dptkn JPA kamu, bila dah dpt ni, bersyukurlah kamu, dan gunakn sebaik mungkin. Study smart, jgn leka!

Back to the topic!
Pastu wat je penangguhan byr blk ptptn. Ingt bila dah settle sume study br nk byr la.
diorg pn dh hntr surat stuju, trima penangguhan.
tup tup!
Ms lam pantang kt umah mentua, ptptn hntr surat.
dlm surat tu suh byr skali gus trus, xblh ansuran by month.
Panas jgk ati time tu.
mane xnye, ada ayat yg menyatakan....
"anda tidak layak untuk membuat bayaran secara ansuran kerana anda sedang menikmati biasiswa skim latihan akademik bumiputra".
Alhamdulillah... sedang menikmati nikmat Allah kn...huh!

xpe la...mmg nk byr, ansuran blh la. lumpsum xmampu la eden~~~
xblh nego langsung. so decided to make a loan sbb blh potong gaji.
[bank rakyat! saya mesti pilih!!! (~_^)]
dr rm3,900, skrg da jd rm4329.11...
byk jgk tu naik!

dah dpt loan tu trus la byr pg td...
sok nk pi byr hutang MARA plk.
byk btl hutang.
wuuuwuwuwuwu.....

Sedikit kecewa dgn layanan ptptn.
Call bape kali call, asek BZ je line.
kalo tau "famous amos" sgt, wat la byk2 line...
Pastu procedur pn leceh jgk, pakai fax segala la plk.
Ape guna ade web sendiri!

p/s: utk sape2 yg nk byr ptptn scr lupmsum, kene fax dl borang permohonan semakan baki kt unit lajer pinjaman ptptn utk tahu jumlah sebenar kene byr, sbb yg kt online tu bukan yg btol2 punye. lg bertambah adela~~~

Tuesday, November 10, 2009

Farewell party besar-besaran

Semalam wat farewell party, tuk sumer yg nk pi further study.
kak Fadhilah...kak Niza[mama Niza]... Nini... dan sbnrnye merangkap utk semua skali la.

Wat portluck.
Masing2 dpt hadiah coz wat tukar2 hadiah.
Nanti layan je la gambar kt bwh k!
Let's photos tell the story...

Members of BT2 yg sentiasa riuh rendah! beshhhh!!!

Eat time~~~

Tuan punye blog makan x hingat dunia sey!


Antara menunye: Spaghetti, laksa penang, puding cooktail, puding caremel, muffin chocolate, makaroni bakar, tapai=tapee [bukan tapir ye!], pengat ubi, kek choc moist cheese very delicious yumyum dan air limau kasturi yg menyegarkan...

Sesi bertukar-tukar present~~~
Bermula dgn mama Niza, bila cabut dpt nama kak Niza...
haish...serasi btol coz name seiras jek!
[lepas ni sesape yg nk tau ape2 resepi, tny je k niza.
die dlm proses mengkhatamkn buku ni]
Rasanye lepas ni bertambah la sorg lg penulis blog tegar,
yg akan update resepi tiap2 hari tanpa jemu.hikhik

Pastu kak Niza cabut dpt nama Huda.
Huda dpt purse vinci dr kak niza, wow!

Turn Huda lak cabut, dpt nama Nini.
Nini dpt rantai...the nice one!

Then, Nini cabut dpt nama Lyn.
Bertuah btol Lyn, dpt 'baju' gitew! hihi

Lyn plk cabut, dpt nama mama Niza.
So kak niza dpt cotton sepasang, cun jgk...
tp sempat ke bw ke UK tu? ;p

Last skali, tgl la 2 org je berbaki.
Dua2 ahli JAMAT.
tak berkembang lor~~~ ;p
Sape lg? Tuan punye blog ngn kak Fadhilah je la..
So kami bertukar2 la hadiah.
Tp serius, ms lam kete yg kak fadhilah sebut purse x beli lg,
trus berdoa, harap2 kak fadhilah la dpt I punye present.
Akhirnya, btol2 dpt.... suke2!


Monday, October 12, 2009

It worth after 3 years suffer...

Recently, I got it!
It takes almost 3 years to finish my master study.
Finished? no no no~~~~ only for now on.
But not for the next!
Already got the certificate and transcript. So? da xperlu la pi konvo kan???

Tepek la gmbr hardbound thesis 1. yg duk kalut ribut slame ni nih.huh!

Tuesday, October 6, 2009

Good luck Sis

Esok, Oct 7th, my sis, Anim akan menduduki PMR.
So, kak Ti wish you all the best, Anim.
InsyaAllah, you can do it! Kak Ti doakan Anim dpt 9A, Chaiyok!!!
Doaku sentiasa mengiringi kalian semua agar semuanya berjaya dgn cemerlang.

Jua buat diriku...
Semoga Allah permudahkan segala urusanku.
Aku jua akan bertempur di BC KL lusa for the 2nd time.huhu... takut sgt rasa!
Kalian...doakan daku dipermudahkan segala urusan ek.
Ya Allah...permudahkanlah segala urusanku dalam menuntut ilmu Mu ya Rabbi...
Berikanlah kami kejayaan di dunia dan kejayaan di akhirat....
Ameen...

Friday, September 18, 2009

Planning for "raya"

Today: Have to clean up our home.
[cam kene beli sekor lembu nih, senang ckit,
taruk kt laman umah,
biar die tlg mamam rumput2 ni,
seghupe dibubuh baja plk galaknye tumbuh]
Then, will go out to buy some groceries in town.
[ni yg org panggil takde keje cari keje....saje nk gi cari jem ckit, bley wat tart, kuikuikui]

Tonight: 'Packing' to blk raya n siapkan jahit bj ry.

Tomorrow morning: Go back to my PIL's house. will sleep there for a night. of course la beraya kat sane dulu, saya kan DIL yg berjurusssss!

1st raya: Beraya @ Bukit Perpat, Ajil in my PIL's house at morning. sure my MIL will cook nasi minyak. yumyum... after perform solat sunat aidilfitri, we will go to Tokki's house at Marang. We always [my hubby's family] will gather there to have some chit chat n of course meals like ketupat, rendang, ns dagang tgnu etc...
At 1 p.m. hopefully we will start our journey, go back to kelantan... Mak Ayah!!! wait for us, here we go! heehee...[dgn rasa tak sabar nk menjamah soto ayam mak...ermmmmm]
We will be there for 3 days perhaps.

4th raya: My cousin [ct hanifah will get married], so need to prepare something and attend her wedding, insyaAllah. After than, we will go back to Terengganu.
Hopefully all our planning will going smoothly, insyaAllah...

Ok, need to go now. Till then.

[pic 1st raya 2008]
=tgk gmbr ni br perasan, taun lepas dah kaler ijau=
=taun ni pn cam byk ijau jek (-_-)=

Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf zahir dan batin buat semua dari kami sekeluarga...

...::: Hanuzul+Izzati :::...

Thursday, September 17, 2009

Good news!

Dalam mood raya nie, got new email from GSO UPM.

Assalammualaikum wbt.../Good Afternoon

Dear Sir/Madam

1. I would like to inform you that the University Senate in its meeting on 11 September 2009 has agreed to award you with the degree of Master (with thesis). Congratulations!!

2. Title of your thesis has been checked by the Committee of Graduate Studies and approved by the Senate. It is compulsory for you to follow the new title that has been approved by Senate.

3. For the next steps:

a) Please reply this email by attaching the soft copy of your approval sheet in

your thesis (The one that state Deputy Dean of Graduate Studies name). Please complete all the Examiner Name.

b) I will edit your sheet and send to Deputy Dean for his signature.

c) Please wait for my call to collect back your final thesis and approval sheet.


Syukur alhamdulillah ke hadrat mu ya Rabbi... Engkau telah permudahkan segala urusan ku.
Walau pn tak sempat konvo taun ni, takpe la...asal lulus senat jew, dah blh amik transkrip n certificate. yeay! [penting ni utk meneruskan perjuangan seterusnya]

Selamat pulang ke Kg halaman: Pesanan penting

Bulan puasa semakin meninggalkan kita.
Dengan itu juga, ramai yang dah mula membuat persediaan untuk berhari raya.

Kalian barangkali akan pulang beraya ke kampung.
Jika ingin pulang dengan kereta, sedikit nasihat dari saya buat semua.

Jangan balik raya sekiranya anda belum lagi membuat perkara berikut,
[+] servis kereta sebelum membuat perjalanan jauh
=hubby kate esok ptg die akan tukar plat ngn myk itam baby, ye la...hr ry nanti nk blk klate.haha, bkn jauh pn, xsempat nk feel blk raya cam dolu kala.
[+] memastikan'break pad' tidak haus dan break berfungsi dengan baik
=break pad kete ku pn blm tukar nie...lyn?saba ye bw kete ku itew, seb baik berjaya... ;p
[+] memastikan bunga tayar tidak haus
=ok, dlm keadaan baik sbb baru je tukar tayar, up ngn rim skali baru.hehe
[+] menukar mentol lampu yang terbakar
=ok, dah tukar dan masih elok lg.
[+] memastikan road tax masih sah & lesen pn sama
=idup lg, kalo x mesti bau cam busuk, maklum la bau bangkai...[roadtax yg mati]

Tips di atas adalah tips yang ringkas semoga ianya bermanfaat.
Ia jangan dipandang remeh memandangkan bila tibanya musim raya, kadar kemalangan meningkat dengan mendadak. Oleh itu langkah-langkah keselamatan perlu diambil khususnya sebelum memulakan perjalanan.

Sebelum membuat perjalanan pulang, dan nak tinggalkan rumah utk beberapa hari, sila tick chesk list yg sy sediakan utk kita semua;
[+] pastikan semua plag di tutup n dicabut dari soket.
=tp kalo peti ais tu rsnye xpyh la kan...kan ade yg berbau plk bl blk umah nanti.
[+] pastikan anda cabut penutup gas/turn off
[+] pastikan anda pesan kepada jiran2 yg tak blk, tlg tgk2 kan rumah
[+] pastikan segala pintu berkunci dan kalo blh, manggakan
[+] pastikan brg2 berharga disimpan di tempat yg selamat
[+] jgn lupa baca ayat kursi dan ayat2 pelindung ms nk kunci pintu, dan imagine hembus tiap penjuru rumah, supaya Allah jaga rumah kita.

Ok, selamat balik ke kg halaman dan beraya dgn jayanye.

Selamat hari raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga...

Lepas raya jgn lupa nk masuk ofis plk yer kwn2...

Makanan di bazar Ramadhan

Minggu last di bulan ramadhan ni, mintak cuti ngn hubby. Cuti dari memasak utk berbuka...
tp dlm cuti2 pun, masak jgk tu... ;p
Kalo xmasak, ape yg kitorg mkn?
mostly nye...nasi kerabu, beli kt bazar Gong Badak.
yg lain2 ade la try bazar Chabang 3 ngn Batu 6.

Ade 1 ptg, hubby beli paru, fuh tekejut wei....
seciput, blh la bilang dlm 10 ketul [yg sgr cute] jek. how much? RM3...
aku berkira? rasanye tak kot. nanti i update gmbrnye.
tny hubby, nape beli, mahalnye? hubby:"kalo bukan pikir ayg suka, mmg tak beli dah..."
ermm...ok la kan, bukan duit aku pn.hihi

1 lg kejutan ms g bazar Chabang 3. tak penah2 beli kuih utk berbuka, sbb trus mkn ns, tetibe ptg tu tgk seri muka rs nk mkn... 1 ketul RM1. mmg RM1 jek wei...tp biasa kalo bln x pose diorg jual 3 for RM1. knape bln pose naik mahal sampai melampau. Nasib baik bukan jenis yg berbuka kne ada kuih.

Berkira sgt plk rs.tp...mmg kene berkira pn soal yg tak patut cam ni...right?

Tuesday, August 18, 2009

Bengkel PHP dan MySQL (DAY2)

Ok, for the 2nd day, what was going on?
Bersemangat la kan... pg2 lg sampai kt lab, tp...penceramah la plk tibe kul 9, jem~~~

Pembelajaran hari ni berkisarkan cara nk design data base (DB).
utk ape sumer tu? nak suh data nampak tersusun dan utk lebih senang dicapai.
so? ape jd kalo xguna DB ni? no sharing data, dan takde integriti la jwbnye. lg satu, wujud la redundancy.

We have been introduced with SQL.
Benda ape plk tu ek? ni la language to communicate with DB.

Wah2...bunyi cam senang kan?
Very interesting one. yela...benda baru kan, jd rasa cam sedikit teruja nk belajar. [baru bg saya, walau pn dah berabad bg org lain.hehe]

Tp...tak semudah yg disangka. very da pening one lor...
Yela, org lain mkn masa berbulan nk khatam, kitorg nye kursus 3 hr jek. So, what do you expect from this short session?

Td buat web pasal pensyarah n mcmne nk login dlm web tu.
n ade sentuh jgk pasal student, mcmne nk masuk markah n so on.
Time buat tu, rasa cam run program time study dulu jek.
yup! mmg tak dpt dinafikan la, bahasa php ni lebih kurang je coding die ngn C++.
Itulah yg membuatkn pening kepala. Tp xper...bertahan tu sampai kul 5.30p.m.
Tu pn xsettle jgk sbb server cannot recognize...kitrg pakai wamp.huh!
Rasa sedikit kecewa lor.

Okla, esok tgl sehari je lg. Pastu? erm....blh la try apply plk ek? chaiyok!!!


Monday, August 17, 2009

Bengkel PHP dan MySQL (DAY1)

Hari ni (170809), esok ngn lusa dari jam 8a.m-5p.m. saya menghadiri bengkel Php dan SQl bertempat d makmal cermat fst.
seawal jam 5 pg lg bgn ni...nk get ready utk g bengkel.haha
[sbnrnye bgn lipat kain n iron bj, takut terlewat]

Adeh...baru abis sehari...tp rasa kepeningan yg amat.huhu
Bengkelnye menarik, tp paparan komputer yg amat terang n duk menumpukan sepenuh perhatian[sepenuhnye ke?], membuatkn mata rs pedih.
Walaupn duk depan skali, kerabunan ku tetap terserlah.huhu...
Jd hari ni sy menyedari satu hakikat: hakikatnya...sedar lah diri ku ini bahawa ku amat memerlukn kanta cekung iteww!

Penceramah? En Sheikh Nasir...quite good I thought.
Tentang ape? jeng jeng jeng... blaja wat laman web sendiri neh.
Dpt la tau mcmne bentuk program2 yg d gunakn sbg asas kpd sesuatu laman web tu.
Byk jgk la latihan yg buat td, smpai rasa cam nk termunt**.hehe~~~
K la, esok sambung lg... tak sabar rsnye neh!



Sunday, August 9, 2009

Muffin chocolate

Weekend lepas, kami merajinkan diri utk buat muffin. dah lame rsnye tak buat, sejak2 blk bermastautin kt tgnu ni, blm penah skali pn wat. huhu... hubby plk wat muke sedih sbb nk mkn muffin. so...blh wat, janji....abg yg buat ok? sy??? hy pemerhati dr dekat. (~_^)

Maka terjadilah muffin kami dgn jayanya....(padahal yg bertungkus-lumusnye my hubby, sy tukang ambik gmbr jek) yumyum~~~


Haa....tu dia.... want more?
Nah!!!!! ambik nie....


Hehe...ni hubby sy punye keje. see, dah jd cam cupcake right?


Sbnrnye...nak wat kek pn blh guna adunan ni.. n sng sbb just kukus je. cuma kalo kek kne la kukus lama ckit, nanti kt bhgn dlm tu x masak la plk. ok?

Utk puan2/tuan2 yg nak try buat kt umah utk ry nanti ke...ni sy bg resepinye:

BAHAN2 NYA:
1) 2 cwn tpg gandum
2) 1 cwn serbuk coco
3) 1 sudu teh soda bkrbonat
4) 1 sudu teh baking powdr
5) 1 cwn butter - cairkn
6) 1 cwn gula - kurangkn ye puan2 kalo xnak manis sgt
7) 1 cwn susu pekat manis
8) 3 bj telur
9) 1 cwn air panas
10) chocolate chips utk hiasan

CARA2NYA PULA:
1) Campurkan bahan2 (1) hingga (8) dlm satu bekas, gaul sebati.
2) Bila dah sebati, baru masukkan air panas.
3) Blh la isi 1/2 cup ye, bg ruang utk kembang.
4) Letak la plk choc chip kt atas tu... terpulangla nk brape2
5) kukus la dlm 5-6 minit (bgantung pd saiz jgk la)

ok, utk cr nk kukus, ni sy tunjuk cthnye ye puan2.


cup kertas tu kne isi dlm bekas logam, baru tuangkan adunan. kalo x nanti time kukus, bile mengembang, dah x jd rupe cup nye...hancus...

ok, selamat mencuba n selamat menjamu selera!



Wednesday, August 5, 2009

Nisfu Sya'aban

Assalamualaikum sahabat2 semua...

Sedar atau pn tidak, kejap je kan masa berlalu..

Dah nk masuk tgh bln Sya'aban pn kan?

Kejap je rasa... ok la, sempena esok 15 Sya'aban, sy nk kongsi sikit dgn kwn2 semua ape yg sy terbaca...

Senyum2 selalu dan selamat beramal! (~_^)

Nisfu dlm bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:


Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini

Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya


i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)


Disusun dengan bantuan Ustaz Abdul Kareem As-Saquofi

Arkib dari Risalah Surau Malabar Hidayatul Islam

Tuesday, August 4, 2009

Doa elak 'Selsema Babi'

Assalamualaikum sahabat2 semua...
Wahai saudara2 seIslam ku sekalian, dalam keadaan kita diancam oleh jangkitan maut H1N1 @ Influenza A @ Selsema Babi, yg didatangkan oleh Allah S.W.T. kepada kita sebagai ujian atau bala, saya mengajak diri saya dan anda semua melakukan solat hajat utk tolak bala dan solat taubat sebanyaknya dan membaca doa-doa khas utk penyakit2 brjangkit, dan membanyakkn buat kerja dakwah Nabi Muhammad S.A.W. dan jgn sesekali tinggal solat, berjemaah di surau atau di masjid, sbb ini semua amalan yg sgt disukai Allah taala.

Dlm kitab Doa-doa pilihan yg di tulis oleh Asy-shekh Ibnu Ahmad Al-Tamimi Al-Malizi Rahmatullah Alaih (seorg murshid) ada satu doa yg sgt masyur di kalangan org2 zaman dahulu, iaitu doa pelindung dari semua jenis penyakit berjangkit seperti sakit taun, denggi, selsema burung, pernafasan akut, selsema babi atau H1NI dan lain2 jenis penyakit berjangkit.

Marilah seluruh umat Islam, kita sama2 membaca sebanyak2nya doa di bawah ini, niatkn utk diri sendiri, semua keluarga tercinta dan seluruh umat Islam di seluruh dunia ini. Marilah berdoa agar seluruh umat manusia walau di mana sj berada agar selamat dan dilindungi serta dihindari oleh Allah dari bahaya semua jenis jangkitan maut selama-lamanya, amin Ya Rabbal Alamin.

BETULKAN KEYAKINAN KITA SETIAP MASA, SESUNGGUHNYA SEMUA PENYAKIT DATANGNYA DARI ALLAH TAALA DAN SESUNGGUHNYA SIHAT JUGA DATANG DARI ALLAH TAALA.

INILAH DOA PELINDUNG DARI SEMUA JENIS PENYAKIT MAUT BERJANGKIT:


"Ada bagiku lima dengannya aku memadamkan kepanasan penyakit berjangkit. Mareka itu ialah Nabi yang terpilih, Ali yang diredhai, Fatimah dan kedua anak mereka (Hasan dan Husain)."

Baca lepas solat lima waktu 7x atau 21x atau 40x dan bacalah juga sepanjang masa setakat mana yg mampu. Doa ini tidak perlu ditadahkan tangan.

Disediakan oleh Ustaz Thalut @ Muhammad Adeeb b. Sakiran, Bahagian Dakwah Bebas, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Monday, August 3, 2009

Port luck kt ofis

Sj nk share kt kwn2 sumer.
Semalam..kitorg wat port luck. ape yg kami bawa?

Kak niza1 - air teh O panas n telur
Kak fadhilah - roti gardenia
Nini - peanut butter
Kak niza2 - sardin n buah
Lyn - mayonis n buah
Huda - puding caramel
dan saya? - makaroni bakar n keropok

dan tau x hr ni... tu semerbak je bau - bakar2 rotinya lg, ngn tuna yg nini bw. ramai plk yg bw roti hr ni... selamat menjamu selera ye kwn2. pas mkn, blh study IELTS plk bg yg berkenaan. [sy pon] huk!
ni gmbr2 yg sempat d snap smlm:

Sampai je pg tu, trus bukak bekal, masing2 menyediakan ruang di perut utk diisi.

Dan ini gmbr mkn2 lg.

Sapu, jgn x sapu, lepas sapu kite bakar plk ye. rajin btl 2 org ni...
blh wat calon isteri mithali ni... ops! lebih suda...dah berpunya ni. kan ade yg gigit laptop bila baca n3 ni. maaf ye husband k niza1 n k fadhilah.

Ni plk model roti bakar dgn pembakar rotinya.

Hehe...yg ni pn iya jgk, da 2nd model. "Sedap ni"

Sekian, terima kasih...

Saturday, August 1, 2009

Makaroni bakar

Khas buat ofismate ku sekalian!
Erm...seperti yg d janjikan, sy tgh masak makaroni bakar ni.
This is my 1st trial. sblm2 ni...hy jd pembantu chef je kt umah mak bila time nk bake the makaroni. Now, my turn to prove it, mum! da kne jd chef utama la plk..
Tp sabar ye kwn2...yg 1st round ni utk my hubby and also mak ayah (mentua) I dulu ye, utk kalian...will be the 2nd one to bake ok?
We will wait n see what is the result after this.
Will be update the result soon.k

ok, ni la gmbrnye makaroni yg blm di bakar. blm + telur lg ni. br siap di goreng rempah.


Then, yg ni plk, fresh from the oven.
Utk esok, ptg ni sy bake ye.. 1/2 bake only n to be continue at tomorrow morning. (~_^)

ok, atas sbb permintaan, kt sini sy updatekn


RESEPI MAKARONI BAKAR

BAHAN2NYA YE PUAN2:
500g makaroni - rebus n toskn
1/3 kg daging - rebus n cincang / hiris halus (terpulang, kalo nk byk letak la byk), pastu simpan air rebusan
= daging blh digantikn dgn ayam, nk letak dua2 pn ok
8 labu bwg besar - potong subang, then goreng sampai kekuningan, toskn
6 ulas bwg merah, 4 ulas bwg putih - mayang
lada besar merah - potong diagonally
daun sup + daun bwg - hiris cam nk tabur kn atas sup tu
serbuk kari - 4 sudu bsr
garam + gula - sesuaikan rasa (>< 1/2 sudu bsr garam, 1 sudu bsr gula)
ajinomoto - kalau nk, tak pn xper
last but not least -TELUR - beberapa biji sehingga kelihatan berair

CARA2NYA PULA:
1) tumis bwg merah + bwg putih yg dimayang hingga wangi
2) masukkan daging cincang, gaul jap
3) masukkan serbuk kari then air rebusan daging
4) then garam + gula
5) lada + daun sup + daun bwg + bwg besar goreng
6) masukkan makaroni dan gaul rata dgn api perlahan, then tutup api
7) sapu mentega pd loyang, b4 masuk dlm loyang, pecahkn telur dan gaul sebati (tanpa api)
= telur tu... byk2 sbb nak bg makaroni tu melekat & bersatu supaya jd kek
= sy masukkan utk satu loyang 7/8 bj
= utk resepi ni akan dpt 2 loyang
= kalo nk 1 loyang je, so 1/2 kan bhn2 di atas

Utk sos: blendkan - 3 bj lada merah bsr, 3 ulas bwg putih, 1 bj tomato, garam + gula + cuka tp...kalo xnak, mkn dgn sos cili pon da sedap (kot~~~)

Friday, July 31, 2009

Lunch for this weekend

Setelah sekian lama tak duk rumah tiap kali hr Jumaat, hr ni ade la masa sikit nk masak2 kt umah... yela..kalo x gi Kl, blk kg la jwbnyer, ziarah mak ayah, ade je keje hr Jumaat...sampai xde ms nk duk rumah.

Then? ape jd utk tghari td? Sy mmg da lame nk mkn ikan bakar...
So, masak la ikan bakar berempah, dlm daun pisang lg iteww~harum semerbak.
yumyum, I like this!


Pastu, utk kuah, biasa la en. hubby mmg mkn kne ada kuah. So I decided to cook this.
Asam pedas ikan patin masak tempoyak. ha...yg ni pon sodap!hehe~~~
serius...kalo nk sedap benda ni sng je, kne cukup masam dan pedasnye.


Hehe...pasti kwn2 kt luar sana dah kecur liur da ek?saja je, bg aura sikit kt semua. erm... tak seimbang plk kalo xde sayur, so I cook pucuk paku goreng + udang sbg hidangan utk part serat, baru seimbang, ye dak?


Ha...hidangan tak sah kalo xde bende ni kata en. hubby. Ape ye? cuba teka?
Ok2...tgk pic kt bwh ni, yg plg kanan tu adalah my hubby's favourite [BUDU la...ape lg]. Kalo xde, mkn pn rasa tak kenyang. Btl tak bang?hehe~~~(~_^)


Wah2...masak mcm duk 10 org kan? padahal duk berdua jek! nak buat mcmne...rasa nk mkn semua, jd masak la semua ni. Dan yg plg penting, xmembazir. [sbb asam pedas tu sempat hulur kt jiran 2 ketul] jd la kan?
tibe2 teringat lirik nasyid tu [sendu dan sendawa]...hidup berjiran, susah dan senang, suka duka, dirasa bersama....hehe, sambung la sendiri ye (~_^)


- Esok...family day UMT. nak gi ke tak ek? abg keje... join member2 pn orait kan?

Akhirnya...

Lastly...I have submit my thesis after the corrections done!
Last week, once again my hubby and I went to UPM to submit the thesis. Entahla...slalu je nk gi UPM ni. Bln ni dah masuk 2 kali ke sana. Cam ade tarikan tersendiri utk ke sana. Ya ya... tentu skali ada yg menarik kami ke sana. Kenangan kami bersama our 1st child mmg tersemat indah [walau pn sememangnya pahit] di memori ini. Tak dpt di delete. Dan kami semadikan kenangan itu di sana... di UPM itu.

Ok2, tak mo lg citer sedih ye.

Hehe (~_^) Peace!!!
Walaupn rasa sedikit sedih sbb xdpt konvo taun ni [kene tgu taun dpn jgk] sbb konvo taun ni sampai meeting senat bln 6 je...huhu

Okey... selamat tgl SGS UPM.

Tindakan:
- Buat surat u/p: unit rekod gso utk apply certificate n transcript awal (penting ni utk PhD enrolment). takpe la tak konvo pn kan? asal benda2 ni dpt awal ~ayat nk sedapkan hati~
- Buat hard cover utk last submit after the senat meeting
- Tunggu meeting senat UPM (plg awal pn bln 9 ni, huk!) utk dpt surat senat, certificate n transcript


Tuesday, July 21, 2009

Ragam anak sedara

Ni lah anak2 sedara ku yg dtg smlm. Mcm2 kerenah. Yg si kakak (hana) takut kucing. Siap menjerit ms mkn ns kukus kt ns kukus sempoi tu. Adus....sumer org pandang weiiii... ni die hana ms tgh mkn aiskrim kt umah sy.


Ni kakak ipar(kak fira ngn abg sy), duk pekena kopok lekor tok beng ngn float (sarsi hpa+aiskrim vanila hpa). Try la....best sgt. So xpyh la g A&W dah, jimat....jimat...


Yumyum! I like it~~~
Ni plk my hubby merangkap pengasuh utk time tu.
Cam ade bakat jek.hehehe

Anak-anak yg sedang membesar ni kan byk yg diorg nk explore. huhuhu....Sakit pinggang aunty tau. Apepun, I enjoy my public holiday yerterday. (^_~)

Mula2 hezry masuk dlm bakul kain sy.... Last2 tu, sorg lg g cari bakul lg 1. huk!

See.... Dua2 da wat bakul as buaian dan suruh I tukang buai...adeh2, sakit pinggangnye....hr ni pon masih terasa lg...




Monday, July 20, 2009

Cuti umum

Selain peristiwa isra' mikraj, hari ni jgk cuti umum bg negeri Tgnu, cuti pertabalan Sultan Terengganu [Agung kita la kan?kan?kan?]. Daulat Tuanku...(^_~)
Smlm dpt msg dr kak fira [kakak ipar], kata nk dtg umah, sambil2 survey kipas utk rumah baru diorg kt bandar KT. Then I call her back. Ding dong ding dong, ok set...Diorg jd dtg pg ni... skrg aunty Tie ni tgh tgu la kehadiran anak2 buah kesayangan ku iteww... Hana & Hezry. Mane neh, xsmpai2 lg...
Disebabkan keboringan yg amat, sbb sumer keje dah beres, so sy merajinkan diri utk mengupdate blog ini. alahai...cuti2 cam ni kan best kalo blk umah mak. rindunye.... [padahal br je blk weekend lepas, hehe]
Nak citer sikit pasal insan yg kt dlm gmbr kt atas ni. Ni la 2 insan yg tak pernah kenal erti penat, lelah, jemu, letih, muak dsn dlm mendidik kami adik-beradik.
Kete kt blkg tu plk, cube tgk no plat nye... "5658" right?
Hehe...ade makna tu... [bukan no ekor ye, tlg jgn buat andaian negatif!]
56 tu merujuk kepada tahun kelahiran Ayah - 1956
58 plk merujuk kepada tahun kelahiran Mak - 1958
So...bile di combinekan, jd la 5658. oh, so sweet!
[maksudnye kalo sy nk bli kete nanti adakah kene ambik no plat 84 or 8484?]
Dikau lah insan yg teristimewa...Mak dan Ayah, I miss U so much!

adeh...mane ni....dah 2 entri ni utk hr ni, tp blom sampai2 lg diorg ni. Ngantuk la plk rsnyer. ok la, sampai bersua kembali!

Lima pengajaran utama peristiwa Isra' Mikraj

Hari ni 27 Rejab 1430H, satu peristiwa besar yg berlaku dlm Islam...Tentu sahabat2 semua tahu ape sejarah di sebalik tarikh ini kan?
Jom kita renung satu artikel yg sy petik khas buat sahabat semua.

Kembara Rasulullah ke alam lain perkuat lagi akidah mengenai kepercayaan ghaib, perintah solat


KINI selepas 40 tahun angkasawan Niel Amrstrong bersama Apollo 11, menjejakkan kaki ke bulan, masih banyak lagi rahsia langit yang tidak diketahui akal fikiran manusia. Malah akal tidak mampu untuk memikirkan sesuatu kecuali berdasarkan apa yang dapat dicapai pancaindera. Justeru, wahyu dan pertolongan Allah SWT saja yang boleh merungkai segala rahsia alam.

Contohnya peristiwa kembara agung Rasulullah SAW ke langit menjadi bukti kepada orang beriman betapa Allah Maha berkuasa menjemput kekasihnya, Nabi Muhammad SAW menerusi perjalanan menakjubkan daripada Masjidil Haram di Makkah, melalui ruang udara Madinah kemudian menuju ke Baitul Maqdis di Palestin, lalu dibawa naik melepasi langit ke tujuh dalam satu malam bertemu zat Allah SWT Yang Maha Mulia.

Peristiwa menghairankan ini dirakamkan oleh Allah SWT dalam firmannya yang bermaksud;

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui . (Surah al-Isra':1)

Sehubungan dengan itu, umat Islam diingatkan agar tidak menjadikan peristiwa ini sebagai acara tahunan yang hanya dipenuhi dengan sesi ceramah dan juadah enak yang menyelerakan saja tanpa berusaha mengambil pelajaran daripada kejadian itu. Banyak kewajipan agama sama ada yang tersurat mahupun tersirat boleh dijadikan pedoman untuk manusia memperkuat keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT. Antaranya ialah;

  • Wajib beriman dengan perkara ghaib

    Peristiwa Isra' Mikraj adalah peristiwa ghaib yang pernah menyebabkan sebilangan masyarakat Arab murtad kerana tidak dapat menerima perkhabaran disampaikan Nabi Muhammad SAW. Mana tidaknya, perjalanan mengambil masa berbulan-bulan ditempuhi Baginda SAW tempoh satu malam. Oleh itu, setiap umat Islam wajib percaya dengan perkara ghaib yang menjadi asas tauhid kepada Allah SWT. Ia bukanlah sesuatu yang begitu sukar kerana di dunia ini banyak perkara dibuktikan sains wujud tetapi tidak terlihat pandangan mata kasar. Contohnya oksigen dihidu oleh manusia setiap masa masih tidak diketahui hakikat sebenarnya.

  • Perintah wajib mengerjakan sembahyang � Ibadah sembahyang yang difardukan Allah SWT pada malam Israk dan Mikraj adalah suatu kaedah unik yang diadaptasi daripada pelakuan malaikat bagi melaksanakan tanggungjawab ibadah kepada Allah SWT. Setiap umat Islam wajib melaksanakan perintah ini, dalam apa situasi tanpa sebarang persoalan. Sembahyang lima waktu adalah tiang agama yang wajib dilaksanakan dengan penuh rasa khusyuk sambil mengharapkan keredaan.

  • Wajib percaya dengan hari Kiamat

    Sayugia difahami bahawa kehidupan dunia hanya sementara, seluruh manusia akan dihimpunkan di Padang Mahsyar untuk dihisab segala perlakuan ketika di dunia. Berdasarkan gambaran dunia laksana wanita tua yang uzur dan tak berdaya yang dipertontonkan kepada Nabi Muhammad SAW di malam Isra' dan Mikraj, dunia kini di ambang kehancuran. Oleh itu setiap orang Islam bukan saja wajib percaya dengan Hari Kiamat tetapi diperintahkan untuk membuat persiapan berupa bekalan amal kebajikan bagi menghadapi hari dahsyat itu. Individu Muslim disaran agar meletakkan diri dalam realiti seorang pengembara dalam perjalanan bertemu Allah SWT dengan membawa berbagai bekalan kebajikan semasa di dunia bagi mengelak kesulitan untuk sampai ke destinasi yang dituju. Disamping itu persembahan hadiah berupa amalan ibadah kepada Allah SWT juga mesti disediakan agar beroleh kebahagiaan yang kekal lagi abadi.

  • Wajib percaya dengan azab Tuhan

    Berbagai-bagai seksaan ditunjukkan kepada Nabi Muhammad SAW dalam perjalanan Israk dan Mikraj akibat perbuatan zina, makan riba', ingkar menunaikan kewajipan sembahyang dan membayar zakat, selalu berdusta serta pecah amanah membuktikan betapa Allah SWT Maha Berkuasa menghukum hamba yang berdosa. Semua gambaran itu diharap menginsafkan umat Islam agar sentiasa menjauhi perbuatan dosa.

    Dari sudut lain, gambaran kurnia Ilahi kepada satu kaum yang menanam tanaman dan menuai pada hari sama seharusnya menjadikan individu Muslim memiliki semangat juang tinggi terutama ketika berhadapan dengan syaitan.

  • Wajib percaya dengan qada' dan qadar

    Dalam mengharungi kehidupan dunia yang penuh pancaroba ini, manusia berdepan dengan dugaan dan rintangan yang mematangkan jiwa. Biasa didengar ada orang yang beroleh kenikmatan dan terdapat pula yang ditimpa musibah. Nabi Muhammad SAW sebagai insan biasa juga tak lekang daripada ujian itu. Sebelum dijemput naik ke langit, Nabi Muhammad SAW diuji dengan kehilangan 2 individu penting dalam karier dakwahnya iaitu Siti Khadijah isterinya dan Abu Talib bapa saudaranya. Tetapi baginda SAW tetap tabah menghadapi ujian itu sehingga dipertemukan dengan Kekasihnya di malam Isra' dan Mikraj yang penuh keberkatan. Maka selayaknya umat Islam mencontohi perbuatan Nabi Muhammad SAW dengan menerima segala qada dan qadar Ilahi tanpa terlalu bersedih apabila ditimpa musibah ataupun terlalu bergembira apabila diberi kenikmatan kerana ia suatu bentuk penilaian Allah SWT kepada hamba-hambanya.

    Ada pelbagai lagi iktibar yang boleh diperoleh oleh sesiapa yang dibukakan hatinya oleh Allah SWT. Namun yang lebih utama, janganlah kita hanya berseronok merayakan berbagai hari kemuliaan Islam tanpa merenung pelajaran di sebalik setiap peristiwa yang berlaku.

    Sumber: Berita Harian (200709) -Penulis ialah Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru.
  • Thursday, July 16, 2009

    Pesta Konvo

    Lama xupdate blog. hihi...maklumla tgh siapkan corrections thesis. Skrg ni br je lepas print, yg kt bwh2 tu, sbb nk bg xberlipat2, da siap daa....


    Alhamdulillah...nah, ni die yg duk pulun lepas viva lastweek. hehe... 1 nk hntr GSO, 1 lg nk hntr claim kt KPT (^_~). Cam nk dpt duit ni kan, kak niza pn cam tau2 je la kan...Itu die! DUA sutera crepe dihangkut...huhu...pokai. sape lg kalo bkn kak niza yg menggoda. Lyn tukang tambah jgk.adus, xblh jd ni... maafkan sy mak, sy janji, ni bukan utk tempahan raya, ok?

    ok back to da topic, 2 hr lepas kitorg g pesta konvo. Sj jln2, g tgk ape yg ade. tgk ni, I found this!
    [kuda laut]
    and this!
    [obor-obor]
    Sempat jgk la rasa obor-obor yg kaya dgn kolegen yg baik utk kesihatan ni. hehe... Sy makan tau! yumyum, cam nata de coco je rasa. ahaks!
    Pastu jln2 lg...ni pic sy ngn Lyn.

    Masa time ni, kitorg tgh saksikan satu drama bersiri, so posing la kejap. Nak tau drama ape? nah, saksikan...

    [watak utama: kak fadhilah, kak niza I dan kak niza II. Pelakon undangan: abby](^_~)
    Kisah berkisar perjuangan bg menurukan harga toys. hehe....

    Picture kt bwh ni mesti kwn2 tertanya2 siapakah orgnye...Entahla, cube zoom utk knal pasti baju siapakah itu.
    Hint: yg amat tidak menggemari durian [tp die la yg plg dekat ngn raja buah tu kan] dan yg tinggi lampai
    Nak bli durian ke? haaa....btul la tuuuuu.... tgk tu, die borong ape?
    Abby: "I nak yg ni selonggok! Tolong bukak terus kt bhgn bwh die ye..."
    Ok la...Sekian terima kasih!

    Saturday, July 11, 2009

    Perjalanan semasa proses Viva voce examimation

    FASA 2: (UPDATED) Warning! - N3 ni agak panjang, jd...maaf awal2 kalo sesape yg kesuntukan masa, baik xpyh baca.
    Masih blm terlambat rasanya utk meng'update'kan fasa viva sy lastweek. Kami bertolak dr kuala trgnu jam 8 pg. Singgah jap beli kopok lekor yg dikirim kak dell n mak engku(tuan umah sewa ms kt Serdang), kt mane lg kalo bukan kopok lekor Bukit Tok Beng [skali lg diri ku mempromote neh, sedappppp!!!] Fuh, kul 8 a.m. dah beratur panjang. Abis baju sy bau asap api. hukhuk! x suke... [org depan sy siap oder rm150 lg, jenuh menunggu]
    Then, perjalanan di teruskn. My hubby nk singgh puspakom plk, tgk lori yg nk test pg tu. Lepas tgk lori, trus bgerak. Sampai kt Rusila, kitorg singgah sarapan.
    Perjalanan masih jauh lg ni...dlm kul 9 lebih baru bertolak. Drive bgilir2, sape ngantuk, dibenarkan utk tidak memandu.ngehngeh~~ Sampai Kl around 4 p.m. trus singgah mines, pekena mee sizzling dulu kejap [sbb ms tghari tu masing2 masih full]. Sambil usha2 cermin mate utk mengatasi kerabunan sy ini. Tp xbli pon, name pn 'usha'. hehe... Sempat bli ni utk mkn mlm. Weee...
    Jam dah dkt kul 6 p.m. masuk area UPM, g hntr pesanan kopok2 dulu, sempat cubit pipi faris(anak kak dell) jap, trus tringat kt my baby(sebaya), sbb kalo die masih 'ade', mmg duedate lebih kurang jela...huhu...
    Pastu kitorg trus check in kt guest house UPM. Selesai uruskn sume tuntutan, kitorg rehat2. Mlm tu xkuar mane2 pn sbb nk get ready utk esok nk viva neh!
    Sy sempat tido dl after solat jama' maghrib+isya' sbb dh trlalu penat. Manakala My hubby, duk layan tv kt ruang tamu.
    Bgn2 da kul 11 lebih. So borak2 jap, tgk blk slideshow utk esoknye. edit2 lg ape yg patut, last touch-up!
    My hubby da nk tido manakala sy dh start segar kembali. Ermm...iron baju la siap2 agar esok terasa > tng. Nk di jadikn citer, ms tgh iron bj tu, my hubby siap silang kaki cam bos plk ms tido. aduh abg ku sayang... Slalu mcm ni, tp bile ckp xnk pecaya. So I decided to take a pic to prove it. Bile bukak je camera, kaki di turunkan balik, ceh, cam tau2 jek!
    Sambng blk la iron baju. Masa tgh test tudung lepas iron, sy agak trsentap dgn jeritan "TAKBIRRRRRR!" from my hubby, sambil tgn tergenggam dan angkat ke atas. Aduhai syg ngigau lg. Kau buat ku tersenyum sendiri~~~
    Ok, then sy angkat laptop ltk atas katil. Baru nk belek2 fotocopy slides, sy trsentap utk ke-2 kalinya. "AYANG BOLEHHHHH!!" huhu...betol2 terharu. Thanks bang, walaupn dalam tido masih lg tak jemu memberi kata2 semangat utk isterimu ini. Sy tido agak lewat utk btol2 get ready, esok nk berjuang ni, takoooottttt.
    Bangun pg 7/7/09 agak awal. kul 5 a.m. lg da bgn. Mata da xrasa nk tido, berdebar2. My hubby sempat pesan, perbanyakkan 3-Qul serta selawat utk atasi debaran. kul 6.30 a.m, wish birthday to my beloved mum, see...anakanda mu ini akan berjuang dihari lahir mu, mak... ringkas je sms saya utk mak kali ni [hadiah dah bg awal2 lg takut mak xsmpt jahit utk raya] "Selamat hari lahir mak, semoga dpanjangkan umur serta sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah. Doakan Ti berjaya viva pg ni deh". Tit Tit, mak reply "InsyaAllah Ti akn berjaya. Timakasih atas segalanya. Untuk apa harijadi...anak2 semua dah pegi....". Huhu....don't be like dis mum, jgn sedih2 ye...Ti blk weekend nanti. Mak sdikit emosinal kot sbb anak2 sumer dah abis cuti, da kne g blaja blk. jd...tgl ber3 je kt umah. tgl deq in yg bongsu tu je kt umah. Cian mak.Muah!
    My hubby tny nak mkn aper, die nk kuar g beli memandangkn viva sy start 9.30 a.m. kne ade kt GSO 1/2 jam awal. Jd, masih terlalu awal kalo nk g trus, so tapau je dl. Tp...tekak sy da xlalu nk mkn ape2. Suh My hubby amek roti je kt dlm kete. Die kuar bli ns goreng tuk die n kopi radix utk kami.. Btol2 xde selera, air pn minum steguk je.. B4 bertolak ke GSO, sempat solat hajat jap, mntk dipermudahkn sgala urusan. Berserah hy pd Nya...apa2 result pn, I have done my very best[sehabis daya]. kini, ku serah segala pd Mu Ya Rabbi.
    Sesampainye GSO, skali lg diuji. kete ku cam bg hint jek...nk rosak. Bile my hubby bukak, tgk byk minyk auto kuar. menggelabah jgk...tp hubby kata xde pape. walau pn sy blh nampk mukanya agak risau [tp die xnak menambahkn kerisauan sy] -thanks my dear!
    Die suh trus masuk bilik viva dan die bwk kete gi workshop. Sempat call my hubby tny knape ngn kete? ringkas je jwpnnye-"xde ape, wayar myk auto bocor, nk tukar lain dn xde pape. jgn risau. n good luck dear! all da best, bykkan selawat".Aduh...sedikit cuak nih.
    Bilik Viva 2 @ GSO UPM, kul 9 sy dah bwk my lappy masuk. sambung siap2 ngn LCD n get ready. Sbnrnye sy dah di inform n external exeminer tak hadir, hantar report jek, sbb dr UMS. Alhamdulillah...lega sikit rasa. Dkt 9.30 a.m. my internal examiners dtg ngn chairman (Prof Malik) smpai... ngn sv sy skali. Sy ngn sv disuruh keluar dulu, diorg ader short meeting. kul 10, sy dipanggil masuk. sy diberi 20 minit utk present. 20 minit?mak ai...mane cukup! but I'll try. Ms present sy dapati diri sy agak tenang, alhamdulillah... dah siap present, chairman ckp, awk ambik ms kami, present 30 minit, huhu...lebih 10 minit tu. xper la kn? pastu start la Q & A session. Sgala hujah yg disampai perlu dipertahankn. Sgala komen2 dicatat. Lega rasa, xbyk sgt soalan. Diorg byk sentuh pasal format la, suh ubah sikit2. biasala tu dak? pastu sy skali lg di suruh keluar bilik. Kali ni diorg nk discuss result ape nk bg. trus mendapatkn hubby yg tgh menunggu kt lobby GSO.
    (muke lega selepas dah slesai present, walaupn blm dpt result, tgh menunggu ni)
    Dlm 15 mnt diorg panggl blk. Masuk blk, diorg suh join makan dulu, sy xde selera nk mkn, amek air jek. Dgn tenang, ku off kn lappy n bersedia menunggu keputusan. Apapn yg ku bakal terima, ku bersyukur pada mu Ya Allah. Chairman annnounced that 'I have passed my viva with minor modifications!' Alhamdulillah ya Allah... masa tu lega sgt2 rasa. Now, tgl wat corrections n then submit blk to GSO right? Rasa trus nk keluar dapatkn hubby kt luar, tp...sabar....byk lg diorg nk borak2 ngn sy. tny pasal perkembgn skrg n bla bla bla... tak dpt nk recoved blk sbb jasad je kt situ, fikiran dah melayang duk kt hubby yg setia menunggu kt luar.
    Kuar blk, trus tersenyum lebar...dan mula rasa lapar...hehe
    tanya pd kak Zu, what are the next stage? Da dpt breafing dr die, trus kuar dgn hati berbunga2...
    Mula2, gi bank in RM200 yuran bergraduat kt CIMB utk isi form GS17,hntr salinan kt bursar. Pastu makan kt Parkview dkt admin UPM.
    Pastu bertolak ke UiTM Shah Alam, nk g tmpt adik sy, nk tlg cashkn cek pendahuluan ptptn die n amik dokumen utk apply JPA. adui...as the oldest sister, I've a big responsibility to my younger siblings. Nasib baik my hubby dah tgk peta kt internet [maklumlah, xreti nk gune GPRS], perjalanan amik ms xsmpai 30 mnt. Trus bw kak cik keluar kampus, g CIMBbank utk dptkn duit pendahuluan ptptn [cimbbank di sek2 s.alam ni sgt lembab! dkt 2 jam tngu...merah dah mata...letih + ngntuk. Ya Allah, tak sabar ku ingin bersujud syukur ke pada mu...huhu, hati ini amat merinduiMu ya Rabbi. Tp, memandangkan ms xmengizinkan, settle kn hal kak cik dl. Dkt kul 5, hntk kak cik ke kolej. ternampak surau, trus solat jama' kt ctu. Alhamdulillah...Akhirnya ku dpt lepaskn rindu pdNya...Ku bersujud syukur kepadaNya.
    Lepas tu, kitorg btolak blk. My hubby nk lalu jln Kl, xnak ikut jln td. Ikut suke la... Tp jem teruk la, org br blk keje time tu..dah la nyaris2 kehabisan minyk, nasib baik x kne tolak, kalo x...malu~~~
    Trus g bangi, my hubby nk bli present utk viva sy yg dah lulus. Tp b4 tu, g brothers jap, kdai eksesori kete kt bangi, hasilnya...

    melekat jgk pd satu benda utk di ganti baru, hehe....cari la sendiri ek!(~_^)
    Then, kitog g mkn mlm kt Cempaka Rimba, one of my fov restoran ms time2 duk serdang dl (kt dlm pkns bangi). Pastu my hubby blikn long t-shirt for my present, thanks dear!
    Kitorg pn blk la dan sempat singgah dpn jabatan jap update blog pd n3 ni: Syukur Alhamdullilah...
    Esoknye...naik lab kt jabatan jap, jumpe kawan2 lame b4 btolak blk. Sempat abadikan memori kt guest house UPM with my new t-Shirt.hehe...
    Perjalanan blk ambik ms lebih kurang 6 jam... Syukur ku pada Mu Ya Rabbi...
    It's worth! After almost 3 years suffer. Now, I'm really satisfied. Thanks to all!
    Related Posts with Thumbnails