Friday, September 30, 2011

Nasi dagang perantau

Perantau la sgt..
hahaha

sbnrnye ns dagang ni ditujukan utk para perantau..
Khas buat:
kak fadhilah jauh di Perth,
serta kak niza yg jauh nun di Sterling.
Selamat mencuba...

Open house baru ni 1st time try buat ns dagang.
Nasi buat versi klantan n gulai ikan aya buat versi tgnu. fair okeh!
Aku sendiri pon kagum sbb tibe2 je jd cantik punye gulai dan yg penting, hubby kata lg best dr yg kat tgnu...huahua... [puji ckit, kalo x da takmo buat dah ;D ]

Inilah hasilnya nasi dagang versi kelantan.
[frust sbb over cooked, jd lembik ckit ns ni...huk]
Ampunkan patik... 1st trial haruslah dimaafkan ;p

Ni pulak gulai ikan aya yg berjaya mengkagumkan diri sendiri.


Aiseh, tetibe teringin nk mkn ns dagang blk lah...huhu...
Kene wat ni, rempah tumis da ada, balance wat hr tu, ku simpan dlm fridge.
Sonang keje bile terasa nak mkn lg.

Utk resepinya, sy tepekkan di sini utk keguanaan semua.
Sila sila sila...

Nasi dagang:
Beras biasa:beras pulut = 4:1
[utk beras biasa,
ku campurkan 1bhgian beras merah yg mmg sedia ada kt dapur tu...
beras utk izz, sbb beras merah ni byk khasiat n mineral]
Rendam beras semalaman.
Esoknye pagi2, toskan dan kukus.
Bila dah agak kembang, gauldgn santan cair2 je (atau air masak je pon boleh) + garam
Kukus balik.
Try, kalo dah masak, angkat dan gaul dgn santan pekat + garam ckit.
Masukkan jgk hirisan bwg merah, halia dan halba.
Kalau nak kukus lg sekejap pn boleh, kalau nak makan terus pn dah boleh...

Kuah ikan aya:
Rebus ketulan ikan aya dgn asam keping, garam dan sedikit gula.
Lagi lama rebus, lagi mesra.
+lagiii la sedap...hehe
Masak santan ~ mendidih / pecah minyak pn ok.
dlm kuali/ periuk lain - Tumis bhn blend*.
*Bahan blend [bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas, kunyit ckit, jintan manis, biji ketumbar]
Dah harum naik bau, masukkan cili kering blend.
Masukkan serbuk kari ikan alagapas yg dah dibancuh dgn air asam jawa.
Goreng/tumis sampai nampak garing ckit.
Bila santan dah pecah minyak/ mendidih lama, masukkan bahan tumis, kerisik dan belacan ckit.
+garam ckit [takut masin, ikan dah masin] serta gula ckit.
bila mendidih, masukkan ikan bersama2 asam keping nya skali.
Sesuaikan rasa dan biar merenih dgn api yg slow.
Dah agak2 sedap, masukkan cili ijau serta cili kecik utk hiasan.
SIAP!

Selamat mencuba
dan
selamat menjamu selera
dan
selamat menjamu mata...
^_^

Set nasi dagang berserta acar timun.

2 comments:

Related Posts with Thumbnails