Tuesday, November 16, 2010

Lagi2 makaroni bakar

Sebenarnye ni yg sy buat time takde keje sabtu minggu lepas. Tp mood nk update blog equal to zero, so...dipendamkn dl... peram lame2 biar entry ni beranak pinak dl.hihi

Pepagi sabtu tu, xde keje nk buat. keje perabis pizza mlm jumaat tu je la kejenye. gi mkn pizza, tp buleh mkn pizzanye sekeping jek, coz da kenyang. yg lain tapau dan masuk oven esoknye. mane xnye... segala jenis mknan diri ini nk oder ;p [nafsu!]

ok sambung blk citer. dah tu, teringat plk kt lyn yg da lame request makaroni bakar. erm...kalo wat makaroni bakar pon ok jgk ni, blh bw ke opis ahad tu. makaroni pon ade lg balance 1/2 pack. ok la cukup utk wat seloyang. trus kuarkn daging dn rebus daging tu hingga empuk.

Maka terjadi la makaroni bakar pd hr tu... tp time tu start buat keje da ptg da... kt cni nk tepek lg skali step by step nk wat bende alah ni, mane la tau kot2 ade yg nak wat... yg ni edisi bergambar plk.

1) Rebus daging hingga empuk, simpan air rebusan utk guna ms menumis.

2) Rebus makaroni hingga lembut, toskan.


3) 4-5 labu bwg besar, dipotong mayang.


4) Cincang bwg putih, bwg merah serta daging yg direbus td. Kalo ade bahan lain yg nak tambah, dialu-alukan. eg: isi ketam, bebola ayam, isi ayam etc... sy tambah isi ketam sbb tak ade stok dlm peti ais yg tu jek.

5) Potong daun sup+daun bwg, lada benggala [sy pilih warna merah sbb yg ni je yg ade dlm peti,hikhik]. blh jgk tambah lg lada besar merah kalo nk pedas.

6) Ok, potong-memotong = done! Goreng bwg besar yg dipotong td hingga keemasan [bukan hingga jd emas yek! komperm bwg xkan jd mas] jumlah bwg ni akan jd seciput je bile da goreng. pastu toskan.

7) Tumis bwg putih + bwg merah hingga naik bau. masukkan serbuk kari. sy guna serbuk kari daging alagapas. erm...dlm 4 sudu makan. biar naik aroma kari, tambah plk daging, isi ketam dan air rebusan daging. jgn lupa + garam...gula...

8) Masukkkan semua bahan2 yg ada - makaroni, bwg besar goreng, daun sup+bwg, lada. Goreng kejap dan tutup api. ok siap! jd la cam gini rupenye... yg ni sy lg suke mkn.hihi


9) Pastu sy isi bekas dan tunggu sejuk utk masuk peti ais. sbbnye... sy nak bakar keesokan harinye, biar panas2 bwk gi ofis.

10) Bgn esoknye, pecahkn telur 8 biji, gaul sebati dan bakar. kalo ade cheese blh la campur time ni, konperm lg best kalo + cheese, percayalah! Jgn lupa sapu mentega kt loyang yer.. bakar selama >< 1 jam. Pastu blh la potong dan nikmatinya bersama sos kegemaran. Sos kegemaran sy ialah cili sos maggi sbb sy malas nk wat sambal kicap.hikhik


Sekian. Amacam? ade brani mencubanye? selamat mencuba ye...



2 comments:

  1. huhuhu...tq muah muah muah...sy akn blaja bt ikt resipi ni @ sy akn fly ke penang if rindu nk mkn makaroni awk ni yerrr...sile tgu sy kat epot...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails