Wednesday, March 24, 2010

Rendang vs rendam?

Atas sbb xmo hampakan permintaan kwn2, kt cni sy nk share resepi rendang yg tlh selamat masuk dlm perut masing2 td ye. (~_^) Tp ni resepi ikut suka sy la ek, main taruk je mane rasa cun!

Rendang Ayam [utk sekor]:
Bhn A:
-1 ekor ayam
-1/2 kg santan [santan segar yg diperah trus tu lg best]

Bhn B:
-15 bj bwg merah
-1/2 labu bwg putih
-20 bj lada kering [nk pedas tambah lg]
-Kunyit hidup [dlm sepjg jari telunjuk kot]
-Halia [sebesar ibu kaki ke...huhu...sungguh kurang sopan. tp xde la ukur pakai ibu kaki ye mlm td tu =_=] ;p
-Lengkuas [same la ngn halia]

Bhn lain:
-5 btg serai [1 hiris halus, 4 ketuk2]
-3-4 kpg asam keping
-Garam
-Gula
-Kerisik [dlm 2 peket ke...]
-4-5 helai daun kunyit-hiris halus [ni bhn ptg utk aroma]

Ok, cara nk buatnye plk...

1) Blend dgn air Bhn B.
2) Masuk dlm kuali bhn yg siap di blend ni bersama Bhn A. [tibela masa merendam...biarkan aje kt atas api cengginih]
-Ini la yg dimaksudkan rendang itu merendam sebenarnye!
3) Masuk jgk serai, asam keping, garam dan gula...secukuuup rasa...
4) Bile da lame mendidih, agak2 1/2 masak [agak la sendiri ye], masukkan kerisik dan jgk daun kunyit.

Pastu... biar aja kt atas dapur tu...ikut suka la nk kering tahap mana. Jgn lupa rasa, kot2 terkurang garam ke...gula ke... Kalo terlebih? ops! itu parah skali...jd sila berhati2 ye.

Selamat mencuba ye kwn2...

2 comments:

  1. Salam..

    Etty..ade award kat blog ksha..nt amik deh. TQ!!

    ReplyDelete
  2. cik kak...awaknye tupperware ada ngan k yani....tp kosong lah....hahahaa....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails